Održana dvodnevna radionica “Enhancing Language Learning and Teaching through Action Research Communities for Language Teachers” na Univerzitetu u Sarajevu - Filozofskom fakultetu

U periodu od 13.2.2024. do 16.2.2024. godine održan je međunarodni skup „ECML Training and Consultancy for Member States 2024“ na poziv Evropskog centra za moderne jezike (Grac, Austrija). U ovom događaju učestvovalo je ukupno 37 učesnika i 6 timova iz Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije, Norveške, Armenije, Francuske, Njemačke, Švedske, Belgije, Islanda, Estonije, Švicarske, Mađarske, Češke, Kipra, Nizozemske, Srbije, Crne Gore, Latvije, Grčke, Poljske i Sjeverne Makedonije.

Tokom plenarnih izlaganja i sastanaka, od kojih su pojedine sesije organizirane i u hibridnom formatu, projektni tim sa Odsjeka za anglistiku Univerziteta u Sarajevu—Filozofskog fakulteta, prof. dr. Larisa Kasumagić-Kafedžić, prof. dr. Nejla Kalajdžisalihović i prof. dr. Lejla Mulalić, predstavio je projekat unutar istraživačke aktivnosti „Action Research“ i sadržaj dvodnevnog seminara „Enhancing Language Learning and Teaching through Action Research Communities for Language Teachers“ kojeg su, za profesorice i profesore engleskog jezika u Kantonu Sarajevo, na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (4. i 5. 10. 2024) održale ekspertice iz Evropskog centra za moderne jezike (ECML), dr. Christine Lechner i dr. Angela Gallagher-Brett, u organizaciji projektnog tima (Bosna i Hercegovina), Univerziteta u Sarajevu—Filozofskog fakulteta i Društva za unapređenje primijenjene lingvistike u Bosni i Hercegovini (SAALinBiH) te institucionalnu podršku Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Na početku skupa, prisutnim su se obratile prof. dr. Larisa Kasumagić-Kafedžić, u ime projektnog tima, Dragana Vujanović, Ministarstvo civilnih poslova (Sektor za obrazovanje), doc. dr. Minka Džanko, prodekanesa za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo i prof. dr. Selma Đuliman, rukovoditeljica Odsjeka za anglistiku. Na ovaj način se nastavlja uspješna saradnja sa Evropskim centrom za moderne jezike (ECML)  koja se realizira putem kandidiranja, predstavljanja i implementiranja naučno-istraživačkih projekata u praksi i drugih aktivnosti relevantnih za stručno i naučno usavršavanje.

 

 


Klikom na sliku otvarate galeriju